TÜBİTAK Bilim Söyleşileri nedir?
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından 2014 yılında başlatılan Bilim Söyleşileri, alanında uzman bilim insanlarını; ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler ve bilimsel gelişmeleri yakından takip eden tüm vatandaşlarımız ile bir araya getiren, yaklaşık 1 -1,5 saat süren giriş, sunum ve soru-cevap olmak üzere üç bölümden oluşan etkinliklerdir.
Nasıl başvurabilirim?
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri portalının sağ üst bölümünde yer alan “KONUŞMACI BAŞVURUSU” ve "OKUL/KURUM BAŞVURUSU" butonlarına tıkladıktan sonra yönlendirileceğiniz sayfalardaki formları doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Kimler konuşmacı olmak için başvurabilir?
Konuşmacıların Türkiye'deki üniversitelerde öğretim üyesi, doktorasını tamamlamış öğretim görevlisi ya da araştırma görevlisi olması gerekmektedir.
Kimler etkinliklere ev sahipliği yapmak için başvurabilir?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki devlet okulları ve bilim ve sanat merkezleri (BİLSEM), Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı
gençlik merkezleri ve genç ofisler, Kültür ve Turizm
Bakanlığına bağlı kültür merkezleri ile müze ve kütüphaneler, TÜBİTAK tarafından
desteklenen bilim merkezleri ile Deneyap Teknoloji Atölyeleri Bilim Söyleşilerine ev sahipliği
yapmak için bilimsoylesileri.tubitak.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. Özel okul ve
kurum/kuruluşlardan başvuru alınmaz. Okul/kurumlar bir başvuru döneminde yalnızca bir (1)
etkinliğe ev sahipliği yapabilirler.
Okul/Kurum Yürütücüsü kimdir?
MEB’e bağlı kuruluşlarda tam zamanlı bir şekilde öğretmen olarak, MEB haricindeki kurumlarda ise ilgili kurum/kuruluşta tam zamanlı bir şekilde uzman personel, memur ya da müdür/müdür yardımcısı olarak görev yapan, görev yaptığı kurumda söyleşi gerçekleştirilmesi üzere başvuruda bulunan kişilerdir. Yürütücü, yalnızca kendi okul/kurumu için başvuru yapabilir.
Kurum yetkilisi kimdir?
Bilim Söyleşileri başvurusunu e-imza ile onaylayan, söyleşiyi takip eden ve söyleşi tarihinden sonra en geç yedi (7) gün içinde etkinliğin Kurallar Kitapçığı kapsamında gerçekleşip gerçekleşmediğini e-imza ile onaylayarak
TÜBİTAK’a bildiren okul/kurum müdür/müdür yardımcısıdır.
Kurallar Kitapçığında bahsi geçen MEB haricindeki kurumlarda kurum yetkilisi aynı zamanda okul/kurum yürütücüsü de olabilir. MEB'e bağlı kurumlarda ise yalnızca ilgili okul/kurumda tam zamanlı bir şekilde öğretmen olarak görev yapan kişiler yürütücü olabilir.
Kurallar Kitapçığında bahsi geçen MEB haricindeki kurumlarda kurum yetkilisi aynı zamanda okul/kurum yürütücüsü de olabilir. MEB'e bağlı kurumlarda ise yalnızca ilgili okul/kurumda tam zamanlı bir şekilde öğretmen olarak görev yapan kişiler yürütücü olabilir.
Ne zaman başvurabilirim?
Her yıl belirli zamanlarda başvuru dönemleri açılır. Güncel başvuru tarihlerinden haberdar olmak için TÜBİTAK Bilim Söyleşileri portalını düzenli olarak takip edebilirsiniz.
Başvurular nasıl değerlendiriliyor ve eşleştirmeler nasıl yapılıyor?
Başvurular, TÜBİTAK tarafından değerlendirilerek yapılan okul/kurum başvuru sayılarıyla oluşmuş kontenjanlar dâhilinde, eşleştirmeler yapılır. Eşleştirme yapılırken öncelikle konuşmacının il tercihleri, okul/kurumun tematik konu seçimleri ve hedef kitle tercihleri göz önünde bulundurulur. Okul/kurum başvurularındaki konu başlığı seçimleri ve konuşmacıların il tercihlerinin uyuşmaması durumunda eşleştirme gerçekleştirilmeyebilir. Değerlendirme sürecinde konuşmacının sisteme yüklediği sunum, sunum özeti ve diğer belgeler söyleşi konusunun ilgi çekme düzeyi, söyleşi kapsam ve içeriğinin dinleyici düzeyine uygunluğu, konuşmacının akademik özgeçmişinin söyleşi konusuna uygunluğu ve bilimsel ve mesleki etik ilke ve kurallarına uyulması gibi kriterler de göz önünde bulundurulur.
Başvuru sonuçları nasıl bildiriliyor?
Eşleştirme işlemi tamamlandıktan sonra söyleşi talebinde bulunan taraflara ARBİS adreslerinde kayıtlı olan e-posta adresi üzerinden bildirim yapılır. Bildirim e-postasında tarafların (konuşmacı ve ev sahibi okul/kurum) iletişim bilgilerine yer verilir. Tarafların bu süre dâhilinde ‘’gereksiz, spam, junk mail’’ vb. gibi mail kutularını da kontrol etmeleri önerilir.
Etkinlik tarihi ve saati nasıl belirleniyor?
Yürütücü, eşleştirme yapılan konuşmacı ile belirledikleri ortak söyleşi tarih ve saatini https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr/ adresi üzerinden sisteme girer. Tarih ve saat Bilim Söyleşileri Web sitesinde yayınlanır. Taraflara ayrıca bilgilendirme e-postası gönderilmez. Söyleşinin tarih ve saati, söyleşi dönemi takvimine uygun olarak belirlenir. Takvime uygun olmayan tarihlerin değiştirilmesi istenir. Belirtilen tarihlerde etkinlik tarihi girilmeyen veya onaylanmayan söyleşiler, iptal edilir ve konuşmacıya herhangi bir ödeme yapılmaz. Gerçekleştirilmesi planlanan söyleşiler, Bilim Söyleşileri Web sitesinde “Gelecek Söyleşiler” bölümünde TÜBİTAK tarafından duyurulur.
Konuşmacı başvurusu için sunum yüklemek zorunlu mu?
Konuşmacı adayı, proje başvuru sistemine söyleşi özetini, söyleşi esnasında kullanmak üzere yalnızca https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr/ adresinden indirilecek olan ve ayrıca WEB sitemizin ana sayfasında da bulunan sunum şablonunu kullanarak oluşturacağı sunum dosyasını, güncel YÖKSİS özgeçmişini, söyleşi konusu ile doğrudan ilişkili olan herhangi üç (3) adet çalışmasını (tez, makale, kitap, bildiri) eksiksiz, doğru ve açılabilir formatta sisteme yüklemekle yükümlüdür. Ayrıca sunum başlığı ve en az 250 karakterden oluşan özet bilgisi girmeniz gerekmektedir.
Konuşmacılara ödeme yapılıyor mu?
Söyleşinin gerçekleştiğinin okul/kurum yetkilisi ve konuşmacı tarafından ayrı ayrı e-imza ile onaylanmasının ve sonuç sisteminde fotoğrafların yüklenmesinin ardından konuşmacıya TÜBİTAK tarafından gerçekleştirdiği her bir söyleşi için 3.000 TL (Brüt) tutarında ödeme yapılır. Ev sahibi kurumlar tarafından konuşmacılara herhangi bir ödeme yapılmaz. Konuşmacının görev yaptığı üniversite ile söyleşinin gerçekleştiği okul/kurumun aynı il sınırları içerisinde bulunması durumunda konuşmacıya yol ücreti ödemesi yapılmaz.
Konuşmacının görev yaptığı üniversite ya da ikametgâhı ile söyleşinin gerçekleştiği okul/kurumun farklı bir ilde olması durumunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasındaki iki şehir merkezi arasındaki mesafe hesaba katılarak km başına beş (5) gösterge ilave ücret ödenir. Bu şekilde hesaplanan ücret, 5.500 göstergeyi aşamaz. Konuşmacı aynı gün içerisinde birden fazla söyleşi gerçekleştirmişse iki şehir arasındaki mesafe hesaba katılarak en fazla 1 kere yol ücreti ödenir.
Konuşmacının görev yaptığı üniversite ya da ikametgâhı ile söyleşinin gerçekleştiği okul/kurumun farklı bir ilde olması durumunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü sayfasındaki iki şehir merkezi arasındaki mesafe hesaba katılarak km başına beş (5) gösterge ilave ücret ödenir. Bu şekilde hesaplanan ücret, 5.500 göstergeyi aşamaz. Konuşmacı aynı gün içerisinde birden fazla söyleşi gerçekleştirmişse iki şehir arasındaki mesafe hesaba katılarak en fazla 1 kere yol ücreti ödenir.
Ödemeler ne zaman yapılır?
Ev sahibi kurum yetkilisi ve konuşmacı, belirlenen tarih ve saatte etkinliğin gerçekleştirildiğini sistem üzerinden onayladıktan sonra konuşmacıya ödeme yapılması için işlemler başlatılır.
Ev sahibi kurumlara ödeme yapılıyor mu?
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri’ne ev sahipliği yapacak kurumlara herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.
İletişim bilgilerimi nasıl güncelleyebilirim?
YÖK ve ARBİS’te bulunan profilinize ulaşarak bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. ARBİS hesabınızdaki cep telefonu ve e-posta adresi bilgilerini "Varsayılan" olarak işaretlemelisiniz.
Birden fazla başvuruda bulunabilir miyiz?
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri çerçevesinde her eğitim öğretim yılında belirli sayıda kurum ve konuşmacıya destek verilecektir. Kurumlar bir başvuru döneminde yalnızca bir etkinliğe ev sahipliği yapabilirler. Ancak konuşmacılar bir başvuru döneminde en fazla beş etkinlikte konuşmacı olmak üzere başvuruda bulunabilirler.