Toplumumuzun bilime ve teknolojiye olan ilgisini, sevgisini ve farkındalığını artırmak TÜBİTAK’ın kuruluşundan bu yana öncelikli hedeflerinden biri olmuştur. 2014 yılında, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından, alanında uzman bilim insanlarını ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerle buluşturma ve öğrencilerin bilime ilgisini pekiştirme amacı ile Bilim Söyleşileri başlatılmıştır.
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri, bilim insanlarını öğrencilerle buluşturarak toplumda bilim farkındalığını ve popüler bilim okuryazarlığını artırmayı hedefleyen etkinliklerdir. Bu söyleşiler çerçevesinde temel bilimler, sosyal bilimler, teknoloji, mühendislik, sanat ve tasarım konularında farkındalık oluşturmak; hedef kitlenin bilimsel konuları, kavramları ve süreçleri alanında uzman bir konuşmacının deneyimlerinden yola çıkarak anlamasına imkân sağlamak amaçlanır.
TÜBİTAK Bilim Söyleşilerinde;
• Konuşmacı kariyerini, araştırma konularını, alanındaki yenilikleri ve tartışmaları ilgi uyandıracak bir biçimde 1-1,5 saatlik sürede etkileşimli olarak dinleyicilere aktarılır.
• Konuşmacı yaptığı çalışmalar ve araştırmaların içeriğinden bahsedip, alanındaki ilgi çekici konulara ve tartışmalara dikkat çekerek dinleyicilerin konuya ilgi göstermesini sağlamaya çalışılır.
• Konuşmacının öncelikle kendi deneyimlerinden yola çıkarak bilimsel bir kariyerin nasıl şekilleneceği konusunda dinleyenlere rol model oluşturması beklenir.
• İçerik ve yöntem belirlenirken hedef kitlenin seviyesinin dikkate alınması gerekir.
• Dinleyenlere olabildiğince fazla bilgi aktarılması değil, onların basit bilimsel olguları fark etmesi sağlanarak merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi hedeflenir.
17 Ekim - 25 Kasım 2022 tarihleri arasında başvuruları alınan Bilim Söyleşilerine Ev Sahipliği yapmak üzere 81 ilden bir önceki yıla göre %536 artışla 5121 okul/kurum, Konuşmacı olmak üzere 189 üniversiteden bir önceki yıla göre %420 artışla 2903 bilim insanı E-imza sürecini tamamlayarak geçerli başvuru yapmıştır. Söyleşiler 2 Ekim 2023 – 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Başvurularda gerekli bilgiler doldurulduktan sonra konuşmacılar ve ev sahibi olacak kurumlar, TÜBİTAK tarafından uygun görülen kontenjanlar dâhilinde eşleştirilir. Konuşmacı, ev sahibi kurum ile kararlaştırdıkları tarih ve saatte söyleşiyi gerçekleştirir. Ev sahibi kurum yetkilisi, belirlenen tarih ve saatte etkinliğin gerçekleştirildiğini sistem üzerinden e-imza ile onayladıktan sonra konuşmacıya ödeme yapılır. Ev sahipliği yapacak kurumlara herhangi bir ödeme yapılmaz.