Toplumumuzun bilime ve teknolojiye olan ilgisini, sevgisini ve farkındalığını artırmak TÜBİTAK’ın kuruluşundan bu yana öncelikli hedeflerinden biri olmuştur. 2014 yılında, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından, alanında uzman bilim insanlarını; ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler ve bilimsel gelişmeleri yakından takip eden vatandaşlarımız ile buluşturmak ve bu sayede bilime olan ilginin pekiştirilmesi amacı ile Bilim Söyleşileri başlatılmıştır.
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri, bilim insanlarını öğrencilerle buluşturarak toplumda bilim farkındalığını ve popüler bilim okuryazarlığını artırmayı hedefleyen etkinliklerdir. Bu söyleşiler çerçevesinde temel bilimler, sosyal bilimler, teknoloji, mühendislik, sanat ve tasarım konularında farkındalık oluşturmak; hedef kitlenin bilimsel konuları, kavramları ve süreçleri alanında uzman bir konuşmacının deneyimlerinden yola çıkarak anlamasına imkân sağlamak amaçlanır.
TÜBİTAK Bilim Söyleşilerinde;
• Konuşmacı, bilim ve teknolojiye yönelik kariyerini, araştırma konularını, alanındaki yenilikleri ve tartışmaları ilgi uyandıracak bir biçimde ve olabildiğince görsellerden ve videolardan faydalanarak etkileşimli bir şekilde kısaca paylaşmaya çalışıp, öncelikle kendi deneyimlerinden yola çıkarak bilimsel bir kariyerin nasıl şekilleneceği konusunu 1-1,5 saatlik süre içerisinde dinleyicilere aktarır.
• Konuşmacı yaptığı çalışmalar ve araştırmaların içeriğinden bahsedip, alanındaki ilgi çekici konulara ve tartışmalara dikkat çekerek dinleyicilerin konuya ilgi göstermesini sağlamaya çalışılır.
• Konuşmacının öncelikle kendi deneyimlerinden yola çıkarak bilimsel bir kariyerin nasıl şekilleneceği konusunda dinleyenlere rol model oluşturması beklenir.
• İçerik ve yöntem belirlenirken hedef kitlenin seviyesinin dikkate alınması gerekir.
• Dinleyenlere olabildiğince fazla bilgi aktarılması değil, onların basit bilimsel olguları fark etmesi sağlanarak merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi hedeflenir.
Bilim Söyleşileri yeni döneminde başvurular 3 Ocak 2025 tarihine kadar sürecek olup, etkinlikler ise Mart-Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Başvurular, TÜBİTAK tarafından değerlendirilerek yapılan okul/kurum başvuru sayılarıyla oluşmuş kontenjanlar dahilinde, eşleştirmeler yapılır. Eşleştirme yapılırken öncelikle konuşmacının il tercihleri, okul/kurumun tematik konu seçimleri ve hedef kitle tercihleri göz önünde bulundurulur. Okul/kurum başvurularındaki konu başlığı seçimleri ve konuşmacıların il tercihlerinin uyuşmaması durumunda eşleştirme gerçekleştirilmeyebilir. Konuşmacı söyleşi ödemesinin yapılabilmesi için; bildirilen söyleşi tarihinden sonra en geç yedi (7) gün içerisinde söyleşinin gerçekleşip gerçekleşmediği hem konuşmacı hem de okul/kurum yetkilisi tarafından birbirinden ayrı olarak e-imza ile onaylanmalı ve sonuç sistemine söyleşi fotoğrafları eklenmelidir. İlgili işlemlerin, söyleşinin her iki taraf için de resmi olarak sonuçlandırılması adına yapılması zorunludur.