Konuşmacıların Türkiye'deki üniversitelerde öğretim üyesi, doktorasını tamamlamış öğretim görevlisi ya da araştırma görevlisi olması gerekmektedir.
Söyleşi konularına ulaşmak için tıklayınız.
Belirli bir yarışmaya ya da sınava hazırlık amaçlı söyleşiler ile kitap, hizmet ve ürün tanıtımı, imza günü vb. pazarlama amaçlı söyleşiler düzenlemek üzere Bilim Söyleşileri başvurusunda bulunulamaz.
TÜBİTAK Bilim Söyleşileri’nde,
• Konuşmacı kariyerini, araştırma konularını, alanındaki yenilikleri ve tartışmaları ilgi uyandıracak bir biçimde 1-1,5 saatlik sürede etkileşimli olarak dinleyicilere aktarır.
• Konuşmacı yaptığı çalışmalar ve araştırmaların içeriğinden bahsedip, alanındaki ilgi çekici konulara ve tartışmalara dikkat çekerek dinleyicilerin konuya ilgi göstermesini sağlamaya çalışır.
• Konuşmacının öncelikle kendi deneyimlerinden yola çıkarak bilimsel bir kariyerin nasıl şekilleneceği konusunda dinleyenlere rol model oluşturması beklenmektedir.
• İçerik ve yöntem belirlenirken hedef kitlenin seviyesinin dikkate alınması gerekmektedir.
• Dinleyenlere olabildiğince fazla bilgi aktarılması değil, onların basit bilimsel olguları fark etmesi sağlanarak merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi hedeflenmektedir.
Konuşmacılara katkıları için belirli miktarlarda ödeme yapılır (bkz. Sık Sorulan Sorular). Ev sahibi kurum yetkilisi ve konuşmacı, belirlenen tarih ve saatte etkinliğin gerçekleştirildiğini sistem üzerinden e-imza ile onayladıktan sonra ödeme konuşmacının hesabına yatırılması için işlemler başlatılır. Konuşmacılar bir başvuru döneminde en fazla beş etkinlikte konuşmacı olmak üzere başvuruda bulunabilirler.
TÜBİTAK, bilim insanları ile öğrencileri bir araya getirmek için yalnızca destek sağlar. Söyleşilerin içeriğinin yasal sorumluluğu tamamen konuşmacılara aittir.
Konuşmacı başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için başvuruya yönelik e-imza sürecinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bilim Söyleşileri başvurusu e-imza yardım dökümanı için tıklayınız.
Not: Konuşmacı adayı, proje başvuru sistemine söyleşi özetini, söyleşi esnasında kullanmak üzere yalnızca https://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr/ adresinden indirilecek olan ve ayrıca WEB sitemizin ana sayfasında da bulunan sunum şablonunu kullanarak oluşturacağı sunum dosyasını, güncel YÖKSİS özgeçmişini, söyleşi konusu ile doğrudan ilişkili olan herhangi üç (3) adet çalışmasını (tez, makale, kitap, bildiri) eksiksiz, doğru ve açılabilir formatta sisteme yüklemekle yükümlüdür. Ayrıca sunum başlığı ve en az 250 karakterden oluşan özet bilgisi girilmesi gerekmektedir.
(Son başvuru tarihi: 3 Ocak 2025)
ETKİNLİK TAKVİMİ:
Etkinliklerin ve ödemelerin gerçekleştirileceği tarih aralığı: Mart-Mayıs 2025
2024-2025 Kurallar Kitapçığı için tıklayınız.
Başvuru için tıklayınız.